Verslag crisisoefening NOZON

Van 2 tot en met 13 oktober hebben 31 onderwijs-, onderzoek- en zorginstellingen een oefening op IT en/of strategisch niveau uitgevoerd in het kader van de NOZON weken, die werden georganiseerd door Integraal Veilig Hoger Onderwijs in samenwerking met SURFnet.

De insteek NOZON was simpel: zoveel mogelijk instellingen op weg helpen om een realistische table top oefening uit te voeren en ze een stok achter de deur geven om daadwerkelijk te gaan oefenen. Alle instellingen die meededen kregen twee voorbeeldscenario’s, een handleiding voor het opzetten van een oefening en een trainingsdag voor hun oefenleider en waarnemer. Daarnaast werden alle instellingen ingedeeld in een buddygroep, om het sparren over scenario’s en opzet zoveel mogelijk te bevorderen. Na de trainingsdag was het aan elke instelling om zelf de oefening op te zetten en uit te voeren, met als enige afspraak dat het in de eerste twee weken van oktober moest gebeuren.

De oefeningen waren overal zeer succesvol, met een groot aantal leerpunten waar de deelnemende instellingen mee aan de slag kunnen. Alle deelnemers vonden het nuttig om te oefenen en zouden de volgende keer weer mee doen. De handleiding, scenario’s en tips die uit NOZON zijn voort gekomen, zijn beschikbaar. Bent u geïnteresseerd in deze documenten neem dan contact op met Secretariaat@integraalveilig-ho.nl.